Ontdek waarom vertrouwen een echte gamechanger is
Een lange rij voor de kassa doet je al snel besluiten van rij te wisselen. Want hoe korter je moet wachten tot je aan de beurt bent, hoe beter het is. Dat realiseerde een hotdogverkoper in New York City zich ook. De rij voor zijn kraampje werd met de dag langer. Fijn natuurlijk, maar het was een kwestie van tijd voor zijn klanten het wachten zouden opgeven en ergens anders hun hotdog gingen halen. Hij besloot daarop de verkooptijd te verkorten door een mandje met geld neer te zetten waarin klanten hun geld konden doen en zelf wisselgeld konden pakken. Hij vertrouwde erop dat ze dat eerlijk zouden doen. Zijn inschatting bleek juist. De doorstroom voor zijn kraampje ging omhoog, hij kreeg meer omzet, grotere fooien en blijere klanten; mensen willen namelijk graag vertrouwd worden.
Waarom dit verhaal?
Na onze blogs over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey willen we je nu graag wat vertellen over het boek dat zijn oudste zoon Stephen M.R. Covey schreef: The Speed of Trust.
Covey geeft hierin de heldere boodschap af dat vertrouwen nodig is om als organisatie en als leidinggevende succesvol te zijn. Simpel gezegd: als jij als leidinggevende steeds bij je medewerkers over de schouder meekijkt en zaken controleert, dan kost dat extra tijd. Hoe makkelijk durf jij iemand te vertrouwen en los te laten? Zijn formule daarbij is:
Vertrouwen is dan ook geen soft skill, zoals veel mensen denken, maar juist een heel efficiënt en zakelijk middel om in organisaties kosten te besparen en de snelheid te verhogen.
Vertrouwen opbouwen
Hoe kun je in je relatie met anderen, het beste vertrouwen opbouwen? Covey jr. benoemt hiervoor 13 gedragingen die universeel zijn en meteen toepasbaar:
- Vertel de waarheid, wees eerlijk
- Toon respect, geef oprecht om anderen
- Creëer transparantie, wees open
- Herstel je fouten, biedt excuses aan
- Wees loyaal, geef credits aan anderen
- Lever resultaten
- Verbeter jezelf steeds weer, ontwikkel jezelf
- Confronteer, maak moeilijke dingen bespreekbaar
- Maak verwachtingen helder en bespreek ze
- Wees verantwoordelijk
- Luister eerst, begrijp de ander
- Hou je aan je afspraken
- Bouw vertrouwen uit, laat zien dat je er in gelooft
Let op: doen alsof is niet hetzelfde als doen
Covey beschijft daarom voor elke gedraging hoe je hieraan uiting geeft en beschrijft ook waaraan je ‘nepgedrag’ herkent. Neem nou gedraging nummer 2. Door respect te tonen laat je zien dat je om anderen geeft. Je toont interesse en bent vriendelijk in de kleine dingen. Mensen die doen alsof zijn te herkennen aan het feit dat ze alleen aandacht en respect hebben voor degenen die wat voor hen kunnen betekenen. Covey stelt echter dat je daarmee de plank volledig misslaat en het vertrouwen juist afneemt.
Gedraging nummer 10 gaat over het nemen van verantwoordelijkheid. Houd jezelf verantwoordelijk, maar spreek ook anderen aan op hun verantwoordelijkheid. Wees helder over de manier waarop je communiceert over hoe het ervoor staat. Nepgedrag valt te herkennen aan het afschuiven van die verantwoordelijkheid. ‘Het ligt niet aan mij.’
Op die manier bespreekt Covey elke gedraging en geeft hiervoor vertrouwentips.
Weten hoe jij scoort op Vertrouwen?
En hoe je kosten binnen je team of organisatie kunt verlagen en de snelheid kunt verhogen? Wij hebben een checklist waarmee leidinggevenden zichzelf kunnen scoren op Vertrouwen. Deze checklist en bijbehorende vertrouwentips passen wij ook vaak toe in onze leiderschapsprogramma’s.
Hebben? Vraag ‘m hier gratis en voor niks bij ons aan.
Aanvraag gratis checklist vertrouwensscore
Over die hotdogverkoper maakte Stephen M.R. Covey trouwens een filmpje. Je vindt ‘m hier: https://vimeo.com/360579206