30 aug 2023

Vakantiegevoel vasthouden? Ga omgekeerd plannen.

Maak slim gebruik van het feit dat je hoofd nog lekker fris is en zie helder wat écht belangrijk is.

In de eerste weken van september hoor je hem minstens twee keer per dag. De hoopvolle wens om het vakantiegevoel vast te houden. Ha! Je roept het zelf net zo hard. Tegelijkertijd weet je ook dat het een kansloze missie is. Voor je het weet, zit je weer tot over je oren in het werk en in het ritme van alledag. Dat is op zich helemaal niet erg, er moet tenslotte gewoon gewerkt worden. Borrelt er al een diepe zucht in je op? Maak dan nu slim gebruik van het feit dat je hoofd nog lekker fris is en je helder ziet wat écht belangrijk is. Op die manier kom je uitgebalanceerd uit bij je volgende vakantie. Beloofd.

Bedenk eerst – voordat je weer in de waan van de dag schiet – wat jij belangrijk vindt.

Wat zou op structurele basis wel wat meer aandacht verdienen? Rustig de tijd nemen om te lunchen, wat vaker rustig reflecteren en vooruitkijken, op de fiets naar je werk? Het zijn juist deze zaken die nogal eens tussen wal en schip vallen omdat dat verslag, telefoontje, overleg of die ene opdracht altijd voorrang krijgen. Heel mooi en loyaal van je, maar wie fit en fruitig de finish wil halen (lees: de volgende vakantie), creëert ook tijd voor ontspannen, opladen en evalueren. Blok de tijd die je hiervoor nodig hebt in je agenda.

Teamleiders hebben daarnaast een extra taak te vervullen

Niet alleen kijkt het team naar jou – goed voorbeeld doet volgen –  ook jouw binding met de teamleden is belangrijk om dat uitgeruste ontspannen (vakantie)gevoel op je afdeling te houden. Je wilt immers dat ze bijtijds naar je toekomen met ideeën en vragen of wanneer ze vastlopen. Maar zoals je zelf ook wel weet: een goede band met je team ontstaat niet tijdens het wekelijkse planningsoverleg op de maandagochtend en ook niet wanneer je met ze aan het dimdammen bent over de aanschaf van een nieuw automatiseringssysteem. Wanneer dan wel? Nou…

  • Tijdens kennissessies en inspiratielunches, maar ook tijdens één-op-één social talks. Plan dit vooral in nu je nog een leeg hoofd hebt waarin ruimte is voor dit soort belangrijke (en leuke!) events.
  • Nog zo’n winstpakker is samen lunchen. Dat hoeft heus niet elke dag van de week, maar twee keer per maand is echt te weinig.
  • Ga elke dinsdag even het lijstje af met de namen van je teamleden en vraag jezelf af of je op de hoogte bent van hoe het met elk van hen gaat.
  • Vergeet ook niet om belangrijke dagen, verjaardagen enzovoort in je agenda te zetten plus een notitie daarover in de week ervoor. Een kleine attentie of gewoon een paar belangstellende woorden zijn al voldoende om te laten weten: ik zie je. Zo ben en blijf je week na week in control.

Het mooie is dat zowel jij als jouw werknemers hierdoor als team al fluitend toewerken naar de volgende vakantie.