Meer teameffectiviteit? Zo boks je dat voor elkaar

Teameffectiviteitsmodel

Meer teameffectiviteit? Zo boks je dat voor elkaar

Het Teameffectiviteitsmodel

Het Teameffectiviteitsmodel van Fry is een model dat we vaak gebruiken bij MH Development. Misschien ken je het wel. Het Teameffectiviteitsmodel heeft de vorm van een piramide en is opgebouwd uit verschillende lagen. Missie, doelen, taken & rollen, werkafspraken & procedures en onderlinge verhoudingen haken in elkaar als de steken van een zelfgebreide trui. Laat je een steekje vallen, dan valt de hele trui uit elkaar of je krijgt een trui met gaten of één te lange mouw. Wringt er iets in een bepaalde laag, dan loont het dus om eens naar de laag of lagen erboven of eronder te kijken. En wil je een dijk van een team, dan is het zaak alle lagen van de piramide op orde te hebben

Ondanks de formele titel van het model en de theoretische onderbouwing, gaat het Teameffectiviteitsmodel op voor elk team dat je maar kunt bedenken: voor een wetenschappelijke denktank, voor een hockeyteam, ja zelfs voor je gezin. En omdat de meesten van ons deel uitmaken van een gezin en dat dus lekker herkenbaar is, nemen we het gezinsteam als voorbeeld in dit blog. In dit voorbeeld beginnen we bovenin en zakken we steeds verder af naar beneden.

Laten we maar met een vrij persoonlijke en hopelijk net zo herkenbare dagelijkse missie beginnen.

We willen een opgeruimd thuis en ver weg blijven van welke associatie dan ook met het woord vuilnisbelt. Om die missie te bereiken hebben we een aantal doelen opgesteld. Vieze borden, bekers en glazen zet je in de vaatwasser – niet OP maar IN de vaatwasser. Vuile sokken en andere gebruikte kleding gaan in de wasmand − behalve de natte handdoeken, die laat je eerst drogen; schimmels kweken doe je maar tijdens de biologieles, die willen we niet terugzien in de wasmand.
We hebben in huis ook de taken en rollen verdeeld: zo kookt de ene ouder, dekt de jongste de tafel en ruimt de oudste de tafel af. De andere ouder wast na het eten de pannen af. En: de een maakt het kippenhok wekelijks schoon, de ander zet de containers aan de straat en de kinderen laten de hond op tijd uit.

Dus: de missie duidelijk en de doelen zijn helder, net als de taken en rollen.

So far so good. Wat volgt zijn de procedures en verantwoordelijkheden. Ga je als laatste weg, dan draai je altijd de deur op slot en leg je de sleutel weg. Een vaatwasser die vol zit, ruim je leeg en een leeg wc-rolletje vervang je door een volle nieuwe. En degene die de laatste boterham pakt, schrijft brood op het boodschappenlijstje in de keuken. Voor de kinderen geldt bovendien: schooltassen pak je uit en de spullen ruim je op zodat je morgen in alle vroegte niet door vergeten boterhammen, een boekenstapel en lege drinkflesjes hoeft te grasduinen op zoek naar die geodriehoek die je nodig hebt voor je wiskundetoets.

Loopt dit allemaal, dan heb je een geoliede machine en is iedereen happy.

De sportkleding is gewassen als iemand naar de gym of tennisles moet. Er is altijd brood in huis voor tosti's. Overhemden hangen gestreken in de kast. En gedoe over ochtendtaken waardoor jij wéér in je goede werkpak de hond aan het uitlaten bent in de regen? Komt niet meer voor. Kortom: er is rust in de tent!

Wil jij van jouw team ook een geoliede machine maken?

Dat kan! Neem contact op en wij vertellen je graag meer over hoe we je hierbij kunnen helpen.