Hè, hè… de finish is in zicht. Vakantie!

Hè, hè… de finish is in zicht. vakantie!

Hè, hè… de finish is in zicht. Vakantie!

Net nu we zo zoetjesaan allemaal de weg naar kantoor weer hebben gevonden, vertrekken er her en der ook alweer wat mensen. De vakantieperiode is aangebroken. Hoe gaat dat bij jou op kantoor? Waren de collega’s die bijna vakantie hadden er ‘echt aan toe’? Het is grappig hoe dat werkt. Ga je pas eind augustus op vakantie dan zijn de komende weken nog best vol te houden. Maar die eerste vakantiedag is een soort onzichtbare, zelf opgelegde finishlijn en voor elk einde geldt: de laatste loodjes wegen het zwaarst.

 

Nog zo’n jaarlijks terugkerend ritueel is het afronden van je werk voordat de vakantie begint. Er zijn wat dat betreft twee typen mensen te onderscheiden. Aan de ene kant heb je degenen die alle losse eindjes nog even willen vastknopen en daarvoor zelfs extra uren draaien want Het Moet Nu Af Anders Kan Ik Niet Ontspannen. Aan de andere kant van het spectrum staan degenen die al die drukte niet begrijpen. Na de vakantie wacht je immers weer een lege agenda dus als er niet al te veel haast bij is ‘doen we dat na de vakantie wel’. Ja, waarom niet.

 

En dan kan het grote genieten beginnen.

Tenminste… Sommigen wachten daar nog een week mee. Die besteden hun eerste vakantieweek aan bijslapen, ontstressen en afkicken van hun dagelijkse koffie-infuus. Maar ik ken ze ook die vrijdagmiddag om vijf uur de werktas thuis in de hoek en hun weekendtas achterin de auto gooien en nog geen uur later volkomen relaxed op de linkerbaan naar de Route du Soleil sturen. Verschil moet er zijn.

 

Welke type jij ook bent, eenmaal in een andere omgeving en zonder je dagelijkse werkritme, ontstaan vanzelf momenten van bezinning.

Daarvoor hoef je niet in de yoga-stand naar de opkomende zon te staren. Zo langs de rand van het zwembad of tijdens die wandeling borrelen vanzelf ideeën op om straks dingen anders doen. Misschien hak je de knoop door om eindelijk eens in jezelf te gaan investeren door een leiderschapstraining te gaan volgen. Of je besluit je afdeling anders aan te sturen. Of je bedenkt allemaal scenario’s voor hoe je straks voor je afdeling een goede nieuwe balans creëert tussen thuis en op kantoor werken.

 

Wil je voorkomen dat al die ingevingen en bruisende ideeën van de vakantie al na twee werkdagen verdwijnen in de waan van alledag?

Kom dan na je vakantie eens langs. Dan halen we samen het net op en adviseren we je graag hoe je deze wensen voor jezelf en/of je afdeling omzet naar concrete acties. Ondertussen zorgen wij voor een lekkere bak koffie. Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar hier wordt de dagelijkse shot koffie gelijk op dag 1 weer in ere hersteld.