25 mrt 2022

Steek je energie in zaken waar je invloed op hebt

Je hoeft niet ineens alles tegelijk op te pakken.

Neem nou de prestaties van het Nederlandse voetbalelftal. Of de stijgende energieprijzen, de schaarste op de woningmarkt en het tekort aan personeel. Hoe graag je het ook zou willen: je hebt er totaal geen invloed op. Je kunt je er weliswaar enorm druk over maken, maar daarmee verandert er niets. Stephen Covey plaatst deze situaties in de zogenaamde Cirkel van Betrokkenheid. Energie steken in zaken die in deze cirkel vallen, kost je alleen maar onnodig veel energie.

Goed leiderschap is zo’n element

In plaats van je druk te maken over het gehele bedrijf en problematiek die buiten jou om speelt, kun jij als teamleider beter je focus verleggen naar je eigen team. Verdiep je bijvoorbeeld in generatiemanagement en ontdek hoe je ieders talenten en valkuilen kunt gebruiken om een soepel werkend team te vormen. Ontwikkel je gesprekstechnieken zodat je je team weet te boeien en aan je te binden. Creëer een veilig werkklimaat, zodat er ruimte ontstaat voor het leren van fouten en voor nieuwe ideeën en innovaties. Er zijn legio mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het succes van jouw mensen. Maak er gebruik van. Ontwikkel jezelf tot een uitstekende leidinggevende.

Je hoeft niet ineens alles tegelijk op te pakken

  • Zet eens op papier waar jij je druk om maakt als leidinggevende.
  • Verdeel je antwoorden in twee kolommen: eentje voor alles wat valt binnen de Cirkel van Betrokkenheid en eentje voor de onderwerpen die vallen binnen de Cirkel van Invloed.
  • Laat tot je doordringen dat de onderwerpen in de Cirkel van Betrokkenheid niet aan jou zijn om op te lossen. Kies vervolgens twee onderwerpen uit de kolom Cirkel van Invloed en bedenk wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. Stel dat je een collega hebt die alleen maar beren op de weg ziet bij elk innovatief voorstel. Zijn of haar karakter kun je niet veranderen. Wat je wel kunt doen is je eigen irritatie daarover loslaten. Bedenk dat als je een kritische blik nodig hebt, dat deze collega de ideale persoon is om feedback aan te vragen. Ook kun je besluiten gesprekken met diegene functioneel te houden en je enthousiasme over een nieuw idee te delen met iemand anders.

Kortom: you’ve got this!
De wereld zit raar in elkaar en er gaan ongetwijfeld tig dingen per dag anders dan je had gehoopt. Maar er blijven nog genoeg zaken over die binnen jouw Cirkel van Invloed liggen. En daarmee maak je de wereld voor jezelf, maar ook voor de ander, een beetje mooier.

PS!

Wil je meer weten over Covey? Lees dan ons drieluik waarin we zijn theorieën voor je samenvatten: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap. En in ons teamleiderprogramma Leiderschap in context besteden we hier ook aandacht aan. Nieuwsgierig geworden? Je weet ons te vinden!

Klik hier voor meer informatie over onze trainingen