young-professionals-aspect-ratio-560-340-aspect-ratio-1380-600
19 nov 2020

Jonge professionals aan het roer

Waarom het ontwikkelen van jonge, talentvolle leidinggevenden loont

We leven in een prestatiemaatschappij. Dat vraagt niet alleen om kennis maar ook om gedragsvaardigheden. Dat laatste is met name voor jonge professionals en -leidinggevenden een dingetje. Hoe ga je bijvoorbeeld om met kritiek op dat stuk dat je geschreven hebt. Ben je dan het hele weekend van de leg of stroop je je mouwen op? En hoe werk je in vredesnaam samen met Henk van 56 die al 32 jaar bij de organisatie werkt en niet meer vooruit te branden lijkt?

Startende, hoogopgeleide jongeren zijn creatief en ambitieus. Vaak is dan de opvatting: laat eerst maar eens zien wat je in je mars hebt. Maar voor je het weet, zit jouw talentvolle hotshot overspannen thuis op de bank en zit jij met een probleem.

Burned up voor je carrière goed en wel is begonnen
Hoe dat kan? Om de knuppel maar gelijk in het hoenderhok te gooien: generatie Z is niet zo weerbaar. Ze zijn niet opgewassen tegen ongezouten kritiek. Dat komt omdat deze groep jongeren het simpelweg heeft ontbroken aan een praktische voorbereiding op de grote wijde wereld. Ze zijn opgevoed door tweeverdieners. Ouders die weinig thuis waren en de quality time met hun kinderen vulden met veel complimenten en weinig opgetrokken wenkbrauwen. Het gevolg is een generatie jonge hoogopgeleiden die verwachten dat ideeën gelijk gerealiseerd worden en nooit hebben geleerd om de weg daarnaartoe, vol hobbels en kuilen, te overbruggen.

Nu gelijk graag
Bijkomend aandachtspuntje: Millennials hebben bar weinig geduld. Dat is het directe resultaat van de wereld waarin ze zijn opgegroeid. Alles is instant en op maat: of je nu tv wilt kijken (Netflix), muziek wilt luisteren (Spotify), iets nodig hebt (Bol.com en Amazon) of wilt daten (Happn). Praktisch alles ligt in no time op maat voor je klaar. Maar die vlieger gaat niet op als het gaat om hun carrière. En dus moet er een andere oplossing komen. En gelukkig: die is er.

Leren hoe je iets praktisch aanpak
Jonge professionals geven zelf vaak aan dat ze moeite hebben met zaken als ‘gelijk hebben’ versus ‘gelijk krijgen’. Ook valt op dat ze moeite hebben met het op een toegankelijke manier uitleggen van hun vaak zeer specialistische technische kennis aan oudere collega’s. Zie je de overeenkomst in beide situaties? Het ontbreekt hen aan de nodige gedragsvaardigheden om zich in een organisatie staande te kunnen houden. Aan het kunnen incasseren van kritiek, het geven van feedback en het samenwerken met collega’s. Aan het omgaan met dwarsliggers en het opstaan na een faalmomentje. Een vaardigheidstraining is dan ook precies wat ze nodig hebben.

Leren hoe je iets praktisch aanpakt
Een vaardigheidstraining is perfect voor jonge professionals. Ze zijn zeer gedreven om te leren, pakken zaken snel op en passen het vervolgens ook direct toe. Het ene AHA-moment volgt het andere op en ze ervaren al snel dat bij tegenslag de wereld niet vergaat. Kortom: het loont om juist jonge talenten al in een vroeg stadium te trainen omdat dit direct resultaat oplevert.

Ontdek hier welke vaardigheidstrainingen MH Development aanbiedt.

Kom in actie! Jij bent de smaakmaker.