20 apr 2023

Wat is waarderend leiderschap?

Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, werken harder en zijn meer betrokken bij hun werk.

Bij MH Development geloven we in het belang van waarderend leiderschap. Maar wat is waarderend leiderschap eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk en hoe herken je een goede waarderende teamleider? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

De belangrijkste kenmerken van waarderend leiderschap:

  • Er wordt geluisterd naar medewerkers en hun ideeën worden serieus genomen.
  • Er wordt feedback gegeven op een constructieve manier en er wordt gekeken naar de sterke punten van medewerkers.
  • Er wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van medewerkers en er wordt ruimte gegeven voor groei en ontwikkeling.
  • Er wordt een veilige werkomgeving gecreëerd waarin medewerkers zich vrij voelen om hun mening te uiten en zichzelf te zijn.
  • Er wordt open en transparant gecommuniceerd over beslissingen en ontwikkelingen binnen het bedrijf.
  • Er wordt ruimte gegeven voor creativiteit en innovatie, waardoor medewerkers worden gestimuleerd om out-of-the-box te denken.

Hoe herken je een goede (waarnemende) teamleider?

Een waarderende teamleider heeft een aantal gewoontes dat bijdraagt aan het succes van zijn of haar team. Een waarderende teamleider geeft bijvoorbeeld regelmatig complimenten en bedankt medewerkers voor hun harde werk. Ook geeft een waarderende leider ruimte voor feedback en ideeën van medewerkers. Tot slot viert hij of zij successen, bijvoorbeeld door het organiseren van een teamuitje of het geven van een kleine beloning.

Waarom is waarderend leiderschap belangrijk?

Een goede waarderende teamleider kan veel voordelen opleveren voor een bedrijf. Allereerst zorgt het voor een positieve werksfeer. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en gemotiveerd, wat resulteert in hogere productiviteit en minder verloop. Daarnaast leidt waarderend leiderschap tot betere prestaties. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, zullen harder werken en meer betrokken zijn bij hun werk.

Investeren in goed leiderschap

Leidinggevenden hebben de meeste impact op het succes van organisaties. Investeer daarom in goed leiderschap. Onze vaardigheidstrainingen helpen teamleiders om goed en effectief leiderschapsgedrag te ontwikkelen en met zelfvertrouwen aan de slag te gaan.

Klik hier voor onze teamprogramma’s