Klantcase: Salland Wonen

SallandWonen is een actieve woningcorporatie die in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe circa 5.500 woningen in haar bezit heeft. Haar motto: Goed wonen is én blijft belangrijk, en alle medewerkers van Salland Wonen dragen daaraan bij. Directeur-bestuurder Marijke Kool: ‘Wil je succes boeken als organisatie dan staat of valt dat met de mensen die je in huis hebt en de manier waarop zij samenwerken. Daar moet je dus aandacht aan geven.’ Dat doe je met behulp van teamontwikkeling!

Teamontwikkeling: Wat heeft het jullie opgeleverd?

Marijke: ‘Als organisatie maak je keuzes op inhoud, maar het is minstens zo belangrijk dat je ook aandacht besteedt aan teambuilding, onderlinge communicatie en samenwerking. Neem nou de teamsessies met het MT. Die waren echt nodig. Er ging iemand uit, er werd iemand zwanger. Samen met MH Development hebben we veel tijd gestoken in het smeden van een goede groepsdynamiek om het maximale uit de onderlinge samenwerking te halen. Op allerlei leuke manieren kwamen vragen aan de orde als: “Wie ben jij, wat heeft jou gevormd, vertel eens in het kort je levensverhaal?” Gedurende zo’n dag kwamen er zoveel aspecten naar voren, dan dacht ik wel echt ‘wauw’. En zo haal je echt de hobbels uit je team. Daarna volgde de praktische vertaling: hoe zorgen we er nou voor dat we niet opnieuw in die valkuil stappen en dat we elkaars competenties maximaal benutten?’ Een belangrijke tool bij die interne ontwikkeling van de afdeling Wonen was en is de kleurenanalyse van Insights Discovery.

Judith: ‘Er is dankzij Insights meer bewustzijn van wie we zijn en hoe verschillend we in elkaar steken. Ook zijn we met MH Development in kleine groepjes gaan wandelen. We bespraken dan: wat is jouw voorkeursstijl, herken je dat bij mij, waar vinden we elkaar en wanneer botsen we soms. Zo leerden we elkaar steeds beter kennen. Je hoort mensen nu dingen zeggen als: “Die is gewoon een beetje blauw” of: “Dat is wel heel geel wat je nu zegt.” Het maakt het gesprek luchtiger omdat je feedback geeft via een kleine omweg. De ontvanger voelt zich daardoor minder snel aangevallen en degene die feedback geeft, heeft meer begrip voor het gedrag dat hij ziet. Daardoor verloopt de samenwerking beter.’

Waarmee onderscheidt MH Development zich?

HR-adviseur Lianne Veenhuis: ‘Wat voor mij eruit springt, is dat ze op verschillende vlakken wat kunnen bieden, zowel voor het team als op individueel niveau via Buro Schuite.’ Judith vult aan: ‘Ik heb ook een aantal mensen laten assessen bij Buro Schuite. Dat doen ze heel professioneel en uitgebreid. En het verslag dat je daarna krijgt, is zo concreet, daar kun je echt wat mee. Ook richting de kandidaten trouwens. Ze bellen ze vooraf op en informeren naar hoe iemand erin staat en of er nog onduidelijkheden zijn. Echt even persoonlijk contact. Dat doen ze goed.’ De moeilijkheid bij training en coaching is om het geleerde vast te houden. Maar MH Development houdt het onderwerp goed op de agenda met posters en met vragen als: Hoe gaan we dat nu in je weekoverleg inbrengen? En Marleen weet precies waar ze over praat. Ze geeft ruimte aan ieder z’n ervaring en weet daarna de boel samen te brengen, stappen te maken en mensen daarin te bewegen. Daar zijn ze bij MH Development erg inventief in.

Ben jij ook benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Bekijk onze Leiderschapsprogramma’s of neem contact met ons op!