25 apr 2023

Mogen trainingen ook gewoon leuk zijn?

Sterker nog, wij vinden dat trainingen leuk moeten zijn!

Vorige week liep ik om 08.00 uur ’s ochtends met een kop koffie over de gang toen ik over mijn eigen benen struikelde. Om te voorkomen dat ik met mijn neus in de sanseveria zou belanden en mijn koffie een nieuw patroon op het behang zou vormen, maaide ik wild met mijn armen en benen door de lucht. Zodra ik mijn balans hervonden had, klonk er een gesmoord gegrinnik achter me. Ik keek om en daar stond een van mijn collega’s met haar hand voor de mond en een rood hoofd tegen de muur geleund. Eén blik op haar en ik schoot ook in de lach. De rest van de dag kroop er steeds opnieuw een glimlach over mijn gezicht wanneer ik daaraan dacht.

Het bijzondere is dat we bij moeilijke onderwerpen gelijk serieus worden.

Je krijgt een lichte frons tussen je wenkbrauwen, je lippen zijn op elkaar geperst en de schouders strak gespannen. We zien het ook vaak bij trainingen. Jammer, want lichamelijk bouwt de spanning zich op en dat is bij trainingen juist wat je niet wilt. Je leert zelfs méér als je tijdens een training ook af en toe lekker kunt lachen. Humor en luchtigheid zetten je brein namelijk open voor nieuwe ervaringen. In onze trainingen is een lach daarom altijd dichtbij. Daar zetten we zelfs actief op in. Hoe? Dat begint met het creëren van een vertrouwde sfeer in de groep. Sfeer en humor zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb je die twee te pakken, dan ontstaat een virtueuze cirkel van veiligheid, ontspanning en verbinding. Een ideale setting om nieuw gedrag te proberen. Helemaal ideaal wordt het als je dat nieuwe gedrag inoefent met kleine stapjes tegelijk. Het gevolg: je durft meer van jezelf te laten zien en eerder een vraag te stellen als iets niet duidelijk is.

Dus…

Om de vraag in de titel van dit blog te beantwoorden: Ja, trainingen mogen ook gewoon leuk zijn. Sterker nog, wij vinden dat trainingen leuk moeten zijn. Op die manier heeft een training namelijk een maximale opbrengst.  En mocht je nou vandaag of morgen zelf een onhandige move maken of een blunder begaan, zie er de lol van in en lach erom, samen met je collega’s. Daar kan geen teambuildingssessie tegenop.

Wil je ook graag leren met plezier?

Klik dan hier voor meer informatie over onze trainingen