19 sep 2020

Intern ontwikkelen of extern werven?

Zo win jij de War for Talent

Je kent ‘m vast wel, de term War for Talent. Die eeuwige strijd met de rest van de wereld om als eerste die beschikbare topmanager te spotten en hem of haar aan binnenboord te halen voordat een ander dat doet. Het werven van nieuw talent kost enorm veel tijd, geld en inspanning. Maar wat blijkt: het loont meer om je eigen topper te ‘kweken’, dan om ‘m extern te werven. Professor Boris Groysberg van Harvard Business School deed er uitgebreid onderzoek naar. Zijn advies: richt de blik eens naar binnen en ontwikkel het talent van je eigen mensen.

Omgeving is key
Talentvolle managers worden steevast als een soort ‘man of the match’ met veel liefde, blijken van waardering ingelijfd. Niet voor niets natuurlijk. Er zijn hoge verwachtingen. Verrassend genoeg vallen de prestaties van zo’n veelbelovende topper na een half jaar vaak nogal tegen. Hoe dat kan? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: de omgeving is niet hetzelfde. Groysberg concludeert dat de omgeving een bepalende succesfactor is om tot topprestaties te komen. Denk: de secretaresse die de vergaderstukken al klaar heeft gelegd voor hij er om hoeft te vragen. De inrichting van zijn kantoor die hem elke dag opnieuw weer inspireert tot nieuwe ideeën. Die ene collega die hem wekelijks even kietelt met prikkelende vragen. Het kan van alles zijn.

Begin je aan een nieuwe job, dan verhuist je werkomgeving niet mee. En zo kan het gebeuren dat de eens zo bruisende en creatieve topper, wegkwijnt zodra hij in een totaal andere bedrijfscultuur of context wordt geplaatst.

Eigen talent is je grootste potentieel

Groysberg concludeert daarom terecht dat we nog veel te weinig stilstaan bij het potentieel in eigen huis. Werp eens met je HR-manager een frisse blik op je mensen. Wie heeft potentie om door te groeien? Wie haalt er nog niet helemaal uit wat erin zit en zou wel een duwtje kunnen gebruiken? Wie heeft je verrast met een opmerking tijdens de laatste vergadering? Met een incompany ontwikkelprogramma of een Leiderschapsvaardigheid training trek je individuele werknemers of zelfs hele afdelingen naar een sterrenstatus. En dat voor slechts een fractie van de kosten die je kwijt was geweest aan het binnenhalen van een externe topper. Die interne ontwikkelkracht maakt je trouwens ook nog eens heel interessant als werkgever.

Kom in actie. Jij bent de smaakmaker.