25 okt 2022

De teamleider als Polaroid-camera: ontwikkel jezelf

Boeien én binden: o zo belangrijk!

Weten hoe je de voordeur wijd openzet en de achterdeur niet eens op slot hoeven doen om je mensen binnen te houden. Het is o-zo belangrijk. Boeien én binden. Teamleiders snappen dit heel goed. Tegelijkertijd worstelt iedere teamleider op z’n tijd met lastige gesprekken voeren, sturing geven aan je collega’s en iemand aanspreken op gedrag terwijl je weet dat de concurrent met open armen klaar staat om hem of haar te ontvangen. En dan zit je ook nog met je eigen vraagstukken en met de eisen van het management. Wil jij je vaardigheden verder ontwikkelen? Daarvoor hoef je geeneens aan te kloppen bij je HR-afdeling of bij ons als bureau. Je kunt zelf ook actie ondernemen. Met onderstaande drietrapsraket kom je een heel eind.

Trede 2. Pak één ding op.

Kies uit alle feedback één (!) ding waar je de komende periode mee aan de slag gaat. Dat kan een talent zijn dat je verder gaat uitbouwen of een groeitip die je wilt oppakken. Maak je ontwikkelpunt zo smart mogelijk. Een voorbeeld: Blijk je vaak aannames te doen, dan kan je besluiten om je in de komende periode wat onderzoekender op te stellen en meer door te vragen. SMART is: ik ga tijdens ontwikkelgesprekken minimaal twee opvolgende, open vragen stellen. Het resultaat is dat ik meer informatie uit gesprekken haal en minder afga op mijn eigen aannames. Hiermee ga ik oefenen in de komende twee maanden. Vertel ondertussen vooral aan anderen dat jij dit gaat doen of dat je ermee bezig bent. Dat werkt motiverend voor jezelf en je stimuleert anderen om tussentijds te vragen hoe het ermee gaat.

Trede 3. Voorbeeldgedrag en resultaat
Na 2 maanden ga je opnieuw feedback ophalen bij je collega’s: wat hebben zij gemerkt? Zijn de gesprekken anders verlopen? Het mooie van deze ontwikkelaanpak is: niets is zo professioneel als werken aan je eigen ontwikkeling. Dat dwingt respect af en daarmee bind je mensen aan je. Het creëert een soort cohesie en open leercultuur. Herhaal deze cyclus 2x per jaar met een ander thema en dan moet jij eens zien waar jij staat en wat het effect is op jouw team. Er wordt veel geschreven over leading by example. Dit is het.

Zoek je na stap 3 verdieping of oefen je sowieso liever onder begeleiding van ervaren trainers?

Je weet ons te vinden!