01 mei 2022

De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap

Deel 1 van 3: Persoonlijk leiderschap

The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey is een van de meest verkochte managementboeken ter wereld. In dit boek beschrijft Covey de zeven eigenschappen waarover je moet beschikken wil je een effectief leider zijn. Dit maakt Covey tot een mustread voor iedereen. Zijn theorie staat als een huis en we maken er veel gebruik van in onze leiderschapsprogramma’s.

Heb je zijn boek nog niet gelezen? Dan ben je op de juiste plek beland want wij bespreken de basics van zijn theorie in een korte blogserie. In dit blog duiken we in de eerste drie eigenschappen die alles te maken hebben met overwinningen op jezelf en leiden tot persoonlijk leiderschap.

Begin met het eind in gedachten

Ongetwijfeld heb je in de afgelopen periode je prioriteiten moeten bijstellen. En helaas waarschijnlijk wel vaker dan één keer. Neem dan even een moment om stil te staan bij die verandering en wat dat betekent voor je einddoel. Covey stelt dat je steeds eerst moet bepalen waar je heengaat voordat je actie onderneemt. Zo weet je zeker dat je jouw nieuwe stappen in de juiste richting zet. In onze trainingen starten we ook altijd met het stellen van een doel voor je persoonlijke ontwikkeling: Visualiseer eens wat je eindpunt is? Waar proosten we straks op? Staat die stip op de horizon, dan wordt de weg ernaartoe ineens een stuk zichtbaarder.

Belangrijke zaken eerst

Je kent het wel: te weinig mensen, te weinig tijd, te weinig middelen. Te weinig van alles voor de enorme berg met wensen die je wilt realiseren. Word je geleefd door je agenda of andermans vergaderingen? Dan is het zaak het kaf van het koren te scheiden. Schrijf op wat voor jou de belangrijkste doelen zijn die echt behaald moeten worden dit jaar, dit kwartaal of deze week en stick to it.

[Tip: heb je de eigenschappen 1 en 2 onder de knie, dan weet je ook waar je prioriteit moet liggen.]

Sta jij ook te trappelen om de weg naar effectief persoonlijk leiderschap te bewandelen? Je weet het: de belangrijkste stap is de eerste stap. Dus print dit blog uit en hang ‘m boven je bed, op de wc-deur of leg ‘m naast je toetsenbord. Of lees hierover meer in het tweede blog over professioneel leiderschap en derde blog over het onderhouden van je leiderschap!