01 jul 2022

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Deel 3 van 3: onderhoud je leiderschap

Stephen Covey’s boek The Seven Habits of Highly Effective People liet in managementland zoveel kwartjes vallen dat het in elke organisatie wel ergens op een boekenplank te vinden is. In deel 1 en in deel 2 bespraken we de eerste zes eigenschappen die Covey nodig acht om tot persoonlijk en professioneel leiderschap te komen. Om het belang van de zevende eigenschap duidelijk te maken, gebruikt Mr Covey de metafoor van de houthakker:

7. Onderhoud je leiderschap

Dat scherp houden van je zaag – en dus het onderhouden van je eigen leiderschap – klinkt simpeler dan het is. De waan van de dag rommelt namelijk nogal graag met je prioriteiten. Zo wordt in onze intervisiegroep van HR-managers en adviseurs met enige regelmaat door een van de deelnemers verzucht: ‘Ik had eigenlijk helemaal geen tijd voor deze sessie en was bijna niet gekomen. Maar man, wat ben ik blij dat ik toch gegaan ben. Ik heb weer een aantal tips gehoord en wat ideeën opgedaan over hoe ik dingen slimmer, sneller of anders kan aanpakken.’ Kiezen voor je eigen ontwikkeling is dus niet iets dat je één keer doet, maar wat steeds weer terugkomt.

Het beste instrument dat je hebt, ben jezelf.

Een goede leider houdt zichzelf daarom mentaal en fysiek fit. Covey onderscheidt vier aandachtsgebieden om die geestelijke en lichamelijke kant van jezelf in topconditie te houden.

#Fysiek

Eet goed, pak je rust en ontspanning en beweeg regelmatig. Een fitte geest vraagt om een fit lichaam. Want hoe raar het misschien ook klinkt: goed denkwerk vraagt om uithoudingsvermogen. Topmanagers en ondernemers maken bewust tijd vrij om te sporten en bewegen. Zij kennen ook de verleidingen na een drukke dag: de vieze borden moeten in de vaatwasser, de kids naar bed gebracht en daarna lonkt de bank als een glas water na een dag in de woestijn. Maar als je daaraan toegeeft, ben je morgen weer iets minder fit dan vandaag. Tip: creëer ritme voor sport en beweging zodat je geen tijd meer hoeft te zoeken omdat die er al is. Ga bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag op de fiets naar je werk.

#Mentaal

Ook je brein moet je blijven trainen. Daarvoor hoef je je echt niet gelijk in te schrijven voor een 6 jaar durende universitaire studie. Lezen verrijkt de geest, dus pak een boek -ja, goede documentaires op Netflix mogen ook -, of luister naar podcasts, kijk naar TED-talks. Het zijn de jumping jacks voor je hersenen, het geeft je nieuwe inzichten en kennis en is goed voor je IQ.

#Sociaal-emotioneel

We zijn sociale dieren en in contact staan met een ander is belangrijk. Punt. We kennen allemaal dat gevoel van geen zin hebben en toch gaan. Naar dat feestje, die bijeenkomst of die wandeling. Ga je toch, dan voel je je vaak anders tegen de tijd dat je de sleutel weer in je voordeur steekt. Je ervaart namelijk altijd wel iets dat toevoegt. Een ander geluid dan je eigen stem, een andere blik doet wonderen. Met zulke activiteiten onderhoud je je EQ: zelfkennis, empathie en moed.

#Spiritueel

Waarom kom jij eigenlijk elke dag je bed uit? Met andere woorden: waar wil jij aandacht aan schenken en waar niet aan? Van welke activiteiten krijg je energie? Geen idee? Staar eens naar de wolken. Duik de natuur in. Of doe aan yoga of meditatie en leer jezelf wat beter kennen. Stel jezelf de vraag: Hoe wil je dat er met jou wordt omgegaan, en hoe ga jij met anderen om? Sta je volledig achter het product of de dienst die je levert? Wanneer je weet welke waarden belangrijk voor je zijn, kun je je dag vullen met deze activiteiten en afscheid nemen van mensen en agendavullers die niet bij jou passen.

Vertel eens..

Hoe houd jij de zaag van jezelf, die van je afdeling of die van je MT scherp? Intervisie is bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar je kan ook een training volgen die je scherp houdt. Of een Teamsessie met de juiste balans in scherpte en fun. Kijk eens op onze site of bel ons, we denken graag met je mee!

Vertel eens?

Hoe houd jij de zaag van jezelf, die van je afdeling of die van je MT scherp? Intervisie is bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar je kan ook een training volgen die je scherp houdt. Of een Teamsessie met de juiste balans in scherpte en fun. Kijk eens op onze site of bel ons, we denken graag met je mee!

Klik hier voor meer informatie over onze trainingen