01 jun 2022

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Deel 2 van 3: Professioneel leiderschap

In drie opeenvolgende blogs duiken we in de wereld van Stephen Covey en zijn boek The Seven Habits of Highly Effective People. In dit blog bespraken we al over welke eerste drie eigenschappen een leidinggevende moet beschikken om tot persoonlijk leiderschap te komen. Beheers je die, dan kun je je van daaruit doorontwikkelen richting professioneel leiderschap. Kort gezegd houdt dat in: jij bent al lekker effectief bezig, nou de rest nog. Daarom draaien de volgende drie eigenschappen om jouw communicatie met anderen.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Zoek je verbinding – nu goed lezen, mannen van Nederland – stel dan eerst vragen voor je in de actie schiet. Niet het verhaal van een ander uitzitten, om daarna snel je eigen punt te maken, maar echt luisteren om de ander verder te helpen. Want je moet eerst begrijpen om daarna adequaat te kunnen reageren (en begrepen te worden). Klinkt logisch. Toch zien we nog weleens dat organisaties heel voortvarend zijn in het ontwikkelen van producten of de organisatie ontwikkelen in een richting waarvan zij dénken dat daar behoefte aan is. Maar heb je die behoefte als eens onderzocht? Je eerste actiepunt is altijd: eerst vragen stellen over wat je collega, je klant of je leverancier nodig heeft en waarom. Vraag dan door en kom daarna pas met een idee of voorstel. Op die manier ontstaat er een echte verbinding en aansluiting en kun je veel effectiever samenwerken.

6. Synergie

De eerste 5 eigenschappen die Covey in zijn boek noemt, zijn nodig om tot nummer 6, synergie, te komen. Bij professioneel leiderschap durf je jouw werkelijkheid te combineren met de werkelijkheid van een ander zodat er een derde werkelijkheid ontstaat die nog beter is dan de twee afzonderlijke. Synergie zorgt ervoor dat je met meer energie uit een gesprek komt, dan je erin ging. Leidinggevenden die open durven te zijn en lef hebben, dagen hun medewerkers hier ook op uit. Dat is ook precies wat wij nastreven in onze trainingen. Wil je wat leren, dan moet je open staan voor een uitwisseling van meningen, standpunten, inzichten en ideeën. Daardoor werk je gezamenlijk toe naar een oplossing die al het voorgaande overstijgt.

Lees ook ons eerste blog over persoonlijk leiderschap en een derde blog over het onderhouden van je leiderschap.

 

Wil je meer halen uit de samenwerking met je collega’s, je afdeling of MT?

Ontwikkel jezelf dan tot een leidinggevende die effectief en professioneel leiderschap toont en neemt contact met ons op. We horen graag waar jouw ontwikkelbehoefte zit.