25 apr 2022

3 trends in de wereld van traineeprogramma's

Werknemers weten dat er in hen geïnvesteerd wordt. Dat doet wat met een mens.

Er was eens… een wereld waarin grote bedrijven hun young potentials selecteerden als waren ze kroonprinsen en kroonprinsessen. Ze werden in een klasje bij elkaar gezet om via een exclusief programma klaargestoomd te worden tot ze op een dag hoog boven in de organisatie plaats mochten nemen op de stoelen van divisiemanagers en directeuren. Bij elke stap die zij zetten, stonden coaches, aandacht en begeleiding hen bij. Gelukkig is vandaag de dag een traineeship niet langer voor alleen zo’n klein selectief clubje weggelegd.

Traineeships waren vroeger alleen maar voor grote corporates weggelegd, tegenwoordig ook voor het MKB.

Een mooie ontwikkeling want zo kunnen ook de kleinere bedrijven de vruchten plukken van talent in ontwikkeling. Bijkomstig voordeel: werknemers zijn schaars en hebben de banen voor het uitkiezen. Kun jij hen groeimogelijkheden aanbieden binnen je bedrijf − via een opleiding of een traineeship − dan scoor je vóór het sollicitatiegesprek is afgerond al extra punten.

De ideale kandidaat: niet alleen meer het slimste jongetje van de klas komt in aanmerking, het totaal plaatje wordt bekeken. De combinatie van motivatie en cognitie is leidend. Heb je een gezond leervermogen én sta je open om jezelf te ontwikkelen: dan ben je een ideale kandidaat voor een traineeprogramma.  

Laten we het rimpeleffect niet vergeten te noemen!

Bovenstaande ontwikkeling is naar ons idee enorm positief en wij ontwerpen en begeleiden traineeprogramma’s dan ook met veel plezier. Samen met de organisatie halen we de leerdoelen op en bepalen we welke vaardigheden ontwikkeld kunnen worden. Naast het laten groeien van je medewerkers, zien wij de volgende voordelen in de praktijk:  

 Niet alleen de individuele deelnemer ontwikkelt zich, maar het effect verspreidt zich als een olievlek: ook collega’s worden enthousiast en raken besmet met thema’s als Persoonlijke Effectiviteit of Communicatie Vaardigheden.  

  • De teams waarin de trainees werken krijgen automatisch meer bewustzijn op ontwikkeling, communicatie en samenwerking.  
  • De leercultuur in een organisatie wordt nog meer geactiveerd. Dit draagt bij aan een open, professionele werksfeer en wendbaarheid.  

What’s not to like?

Werknemers weten dat er in hen geïnvesteerd wordt. Dat doet wat met een mens. Ondertussen leiden al die werknemers met hun nieuwe kennis en kunde tot beter functionerende teams en meer werkplezier. What’s not to like?

Check onze pagina over traineeprogramma’s!

Meer weten? Neem contact met ons op!