Het Nederlandse AkzoNobel houdt zich bezig met tal van zaken rondom verven en lakken. De multinational is actief in meer dan 80 landen. Met wereldwijd zo’n 33.000 werknemers, is organiseren, (bij)sturen en leidinggeven aan de orde van de dag en alles wat daaraan bijdraagt, zorgt − in potentie − binnen AkzoNobel voor een mondiale efficiencyslag.
En dus gingen ze bij AkzoNobel intern op onderzoek naar het profiel van de ideale leidinggevende. De uitkomsten van dat onderzoek zijn vooral interessant omdat de organisatie zich puur en alleen baseert op de mening van haar werknemers. Dat leverde een lekker concreet lijstje op van acht managementvaardigheden die door werknemers het meest gewaardeerde worden. Hier komen ze.
1 - Zeg me wat moet ik doen (geef richting)
Medewerkers hebben behoefte aan duidelijkheid over wat er van hen wordt verwacht. Wat je vaak ziet, is dat directie en managers plannen maken en doelen formuleren die meer strategisch dan operationeel van aard zijn. De medewerker moet dan zelf de vertaalslag maken van die doelen naar zijn of haar eigen rol. En terwijl de manager die het bedacht heeft, denkt: De koers is duidelijk en daarmee kunnen we weer aan het werk, denkt de medewerker: Ik snap waar je naartoe wilt, maar wat er nu precies verandert voor mijn werkzaamheden is me nog steeds niet helder. Vervolgens doet hij wat hij altijd al deed. En dat was nou net niet de bedoeling.
2 - Spreek (mijn collega’s) aan op ongewenst gedrag
Veel organisaties werken met kernwaarden. Dit zijn de belangrijkste waarden binnen een bedrijf. Het zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar het bedrijf voor staat. Maar als er afwijkend gedrag wordt gesignaleerd, durf jij je dan uit te spreken? Het is een grote bron van ergernis bij medewerkers: doe iets! Want die ene collega die altijd te laat is, geeft nooit thuis als het even spannend wordt. Natuurlijk wordt er weleens wat van gezegd of een grapje over gemaakt, maar er wordt naar jou als leidinggevende gekeken om het afwijkende gedrag als eerste te corrigeren. Sta jij het gedrag oogluikend toe, dan doen collega’s dat ook. Ben jij daarentegen kritisch, dan durven collega’s dat ook eerder te zijn.
3 - Maak me enthousiast
Energie, wie houdt daar nou niet van. Dus zorg dat je inspireert, laat je eigen energie zien en maak het aantrekkelijk. Hoe verleidelijk is het om aandacht te besteden aan wat beter moet, om kritisch te zijn: dit moeten we niet meer doen, daar moeten we mee stoppen, zijn. En dat mag, maar neem je mensen vooral ook mee in waar het wél naartoe moet. En nee, je hoeft echt niet als een Emile Ratelband over hete kooltjes te lopen, maar wees je ervan bewust dat medewerkers behoefte aan hebben aan jouw enthousiasme.
4 - Waardeer me
Punt vier is een open deur. Maar zeg eens eerlijk: hoe vaak spreek jij je waardering nou echt uit? Dat hoeft niet iets groots te zijn zoals het binnenhalen van een omvangrijke order of het behalen van de kwartaalomzet. Waardering tonen zit ‘m juist ook in kleine, alledaagse dingen zoals een goede mail naar een inkoper, iemand die in de vergadering een verrassend verbeteringsvoorstel doet, een extra inspanning voor het personeelsfeestje of een goed gevoerd klantgesprek. Waardeer me betekent: zie me, geef me aandacht en af en toe een schouderklopje. Needless to say dat dat werkt als een tierelier.
5 - Maak me niet bang
Waar leidinggevenden voor moeten waken is om bij enige vorm van weerstand de machtskaart te trekken. Hold your horses. Wees je ervan bewust dat je een hiërarchische positie hebt. Gebruik je krachttermen, dan komt dat twee keer zo hard over en dat kan erg intimiderend zijn. Realiseer je ook dat de weerstand die je signaleert het gevolg is van een hoge mate betrokkenheid bij de organisatie.
Verder is het belangrijk dat je een veilige sfeer creëert. Dus heb je als leidinggevende een fout gemaakt? Geef het toe. Durf dat. Laat zien dat fouten maken mag en vertel wat je er van geleerd hebt.
6 - Maak indruk op me
Dit punt gaat over voorbeeldgedrag. Wees iemand die anderen graag volgen. Inspireer en enthousiasmeer. Wees niet grillig (de ene week linksom, de andere week rechtsom), maar koersvast. Bewaar de rust als het moeilijk wordt, niemand heeft baat bij paniekvoetbal. Een gewaardeerde leidinggevende staat vooraan als de rapen gaar zijn, is initiatiefrijk en geeft het goede voorbeeld: zijn mensen hebben ‘m immers nodig!
7 - Geef me wat vrijheid
Geef je medewerker de ruimte en vrijheid om zaken naar eigen deskundigheid in te vullen. En ja, dat kan anders zijn dan hoe jij dat zou doen. Vrijheid betekent ook dat je het werk niet in allemaal losse deeltjes hakt en kleine taken delegeert, maar dat je je medewerkers verantwoordelijkheid geeft. Zeg: ‘Regel jij de lunch voor het hele team voor de komende heidag?’ En niet: ‘Bel naar dit adres en bestel die lunch voor x mensen en vraag hen ook naar eventuele dieetwensen.’ Want ook zonder jouw precieze instructies komt het echt wel goed.
8 - Zorg dat ik kan winnen
Jouw medewerkers zijn net als ieder mens op zoek naar succeservaringen. Dit punt draait daarom om het faciliteren van dat succes door tijd, geld of hulp beschikbaar te stellen. Stel daarbij realistische doelstellingen. Blijft succes uit: denk dan mee en bied hulp aan. Doe je dat niet, dan sterft het project of de taak een eenzame dood. Dat is frustrerend voor zowel jouw medewerker al jouzelf.
Een voorbeeld: je geeft je financieel medewerker de opdracht een nieuw boekhoudpakket te implementeren. Dat klinkt overzichtelijk, maar om daar te komen moet eerst het juiste boekhoudpakket geselecteerd worden. En om dat te kunnen doen, moet ook duidelijk zijn aan welke eisen het pakket moet voldoen zodat het past bij de organisatie en jullie manier van werken. Hak de opdracht in kleine stukken en vier de realisatie van elk stukje. Dat winnaarsgevoel sterkt je medewerker in zijn kunnen waarna hij of zij met nog meer zelfvertrouwen en veerkracht de volgende klus oppakt.
En? Kon je alle acht punten moeiteloos afvinken of valt er nog wat te winnen? Voor elke managementvaardigheid bieden wij een passende training, incompany of als open training. Neem contact met ons op via 0570-547593 of via het contactformulier, dan bespreken we graag wat het beste past bij jouw behoefte.
In post voor LinkedIn de vraag stellen: Welk van deze acht eigenschappen vind jij het belangrijkst?