Zo bouwt Google het perfecte team – en dat is makkelijker dan je denkt

team

Zo bouwt Google het perfecte team – en dat is makkelijker dan je denkt

Een van de grootste vragen van ondernemers en organisatie is hoe je nou het perfecte team bouwt. Een team dat soepel samenwerkt en het beste in elkaar naar boven haalt. Een team dat resultaten neerzet. Wat is het geheim? Dat vroeg ook Google zich af. Google werd in 1998 opgericht door de studenten Larry Page en Sergey Brin. Anno 2022 telt dit billion dollar-bedrijf meer dan 110.000 werknemers. Je begrijpt: de groei an sich betekent dat het bedrijf succesvol is. Maar met zo veel man aan boord is dit team-vraagstuk meer dan relevant. En dus startten ze een onderzoek.

 

Wat blijkt: het bouwen van een perfect team is helemaal niet ingewikkeld

Onder de naam Project Aristotle begon Google een enorm gegevensonderzoek met als doel kenmerken van perfecte teams te definiëren. De onderzoekers verwachtten dat hun analyse zou aantonen dat hun beste teams uit mensen bestaan die het op de werkvloer goed met elkaar kunnen vinden én dat een bepaalde mix van introverte en extraverte mensen eveneens een goede indicator zou zijn. Maar na een analyse van de gegevens en meerdere experimenten ontdekten ze dat het helemaal niet uitmaakte wie er in het team zat. Er was geen enkel verband tussen teamlidmaatschap en teamsucces.

 

Ze vervolgden het onderzoek door te kijken naar hoe teams met elkaar omgaan. En toen werd alles duidelijk. Een team kan succesvol zijn ondanks dat het bestaat uit allemaal introverten of allemaal extraverten, uit vreemden, vrienden of vijanden. Key is hun manier van doen. En twee handelingen in het bijzonder zijn daarbij belangrijker dan al het andere:

 

Spreken en luisteren

Om met de eerste te beginnen: wanneer alle teamleden tijdens een vergadering ongeveer evenveel aan het woord zijn, dan heeft dat team veel meer kans van slagen. Maar praten alleen is niet genoeg. De tweede eigenschap die teams nodig hebben om goed te presteren, wordt zichtbaar luisteren genoemd. Dat kan door te herhalen wat iemand net verteld heeft of bijvoorbeeld je computer sluiten en telefoon weg te leggen zodat je oogcontact kunt maken met de spreker en hem je onverdeelde aandacht kunt geven.

 

Deze twee kenmerken creëren iets dat psychologen psychologische veiligheid noemen. Psychologische veiligheid heeft de grootste correlatie met het succes van een groep. Wanneer jouw team het gevoel heeft dat ze psychologisch veilig bij elkaar zijn, ontgrendelt dat namelijk hun creativiteit, hun beste ideeën en hun vermogen om echt samen te werken om dingen voor elkaar te krijgen.

 

Conclusie

Je kunt dus met een gerust hart loslaten wie er in je team zitten en je focussen op het eerlijk verdelen van de spreektijd. En denk eraan je teamleden te stimuleren oprecht te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Succes!

 

Heb je vragen of advies nodig voor jouw eigen team? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!