Over hoge golven en koers bepalen

Over hoge golven en koers bepalen

The 11th Hour Ocean Race staat bekend als de zwaarste zeilrace ter wereld. Gaat er geen belletje rinkelen? Dan ken je deze race om de wereld ongetwijfeld onder haar vroegere naam: the Volvo Ocean Race. Deelnemers van een leiderschapsprogramma dat we voor een grote universiteit verzorgen, kregen onlangs een korte video te zien van deze race en waren gepast onder de indruk. De video maakte deel uit van het verhaal van Anje-Marijcke van Boxtel. Voor wie haar niet kent: Anje-Marijcke was directiecoach bij Schouten & Nelissen en werd door Team Brunel aangetrokken om hen te coachen tijdens de zeilrace van 2014-2015. Het coachen van zeilteams was op dat moment vrij ongebruikelijk, maar tegelijkertijd ook erg voor de hand liggend, want alles draait om teamwerk. Wie wil winnen moet kunnen rekenen op elk teamlid. Op inzet, doorzettingsvermogen, veerkracht en onderling vertrouwen. Om er maar een paar te noemen. Klinkt bekend?

 

Inderdaad, de zeilsport en het bedrijfsleven hebben veel overeenkomsten.

Waar tijdens het zeilen de oceaan een onzekere factor is, is het voor het bedrijfsleven in de huidige grillige economie lastig voorspellen. De wereld verandert niet lineair maar wispelturig, en in een exponentieel tempo bovendien. Steeds opnieuw ben je jezelf, je organisatie en je team aan het herontwikkelen. En had je net je 2.0-versie klaar, dan laat de roep om een 2.1-versie niet lang meer op zich wachten.

 

Herkenbaar, ook voor ons.

Een uitdaging komt bovendien nooit alleen. Het tekort aan mensen, de hoge werkdruk, de wens om meer focus, de vraag hoe je het leuk en interessant houdt voor iedereen... Daar zijn we bij MH Development ook mee aan het stoeien. En net als Team Brunel schakelen we hulp in. Zo schoven we enkele weken geleden aan bij ons strategisch ontwerp- en merkbureau omdat we onze Why, How en What scherper wilden krijgen: welke boodschap willen we uitdragen, naar wie en hoe? En hoe borgen we dat we dat nog steeds op een manier doen die bij ons past: luchtig, informatief en met humor. Daarnaast laten we ons begeleiden op inhoud omdat we impact willen blijven maken. We volgden een trainers training voor werken volgens De Galan-methode en we zijn onze werkprocessen aan het aanscherpen.

 

Dat alles is leuk, maar ook spannend en af en toe haal je een nat pak.

Zulke ontwikkeltrajecten vragen om een lange adem en dat moeten we accepteren, jij en ik. Om in zeiltermen te blijven: af en toe ga je nat, ben je moe en hongerig. Maar het is ook een mooi proces waarin je als team elkaar naar een nieuwe horizon stuwt. En als je daarna weer op koers ligt en de wind pakt de zeilen, dan weet je dat je inzet niet voor niets is geweest.

Hoe wij ons verder ontwikkelen, gaan jullie straks zien in onze uitlatingen. Ondertussen zijn wij ook erg benieuwd naar wat jou bezighoudt en hoe we je daarin kunnen ondersteunen. Wil je dat nu al met ons delen? Neem contact met ons op. Want hoge golven trotseren doe je samen.