Hoeveel omgevallen bomen telt jouw organisatie?

Hoeveel omgevallen bomen telt jouw organisatie?

De weersomstandigheden lieten dit voorjaar een meteorologisch hoogstandje zien – of dieptepunt, het is maar hoe je het bekijkt. Dudley, Eunice en Franklin raasden over ons land in slechts zes dagen en daken, auto’s en bomen kregen er flink van langs. De dag na zo’n storm liggen de straten bezaaid met afgeknapte en losgewaaide takken en zelfs met volledig omgevallen bomen. Stormt het in jouw team ook weleens en wat doe jij met de omgevallen bomen?

 

Om de metafoor door te trekken: de afgelopen kwam de wind uit verschillende hoeken. Personeel dat grotendeels thuiszat vanwege een quarantainevijfdaagse kwam van links, grondstoffen die schaars werden, verrasten je van rechts, en medewerkers die maandenlang gevloerd waren door long Covid van schuinachter. De wind deed de sponningen van je organisatie rammelen en her en der vielen verschillende bomen om. Want wat jarenlang vaststond, was niet meer.

 

Een van de lastigste struikelblokken van dit moment is de manier waarop de teamleden met elkaar samenwerken. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat overleggen vanaf nu altijd online kunnen, want dat scheelt veel tijd. Anderen zijn fel tegen, want zonder persoonlijk contact komen we nergens. En weer een derde groep is overtuigd van een hybride oplossing. Daar moet je dus als leidinggevende een visie op ontwikkelen. Da’s nieuw. In geen enkele opleiding en in geen enkel managementboek staat beschreven wat wijsheid is in deze situatie.

 

Een team bij één van onze opdrachtgevers worstelde ook met deze vraag. Ze waren elkaar een beetje kwijtgeraakt. De organisatie liep helemaal niet slecht, de samenwerking ging best oké, maar ideaal was het niet. Samen met de leidinggevende en het team zijn we aan de slag gegaan met de identiteit (hoe

willen we gezien worden?), de rollen en verwachtingen. Denk hierbij aan vragen als : Waar zijn we ook alweer van? Hoe leuk vinden we elkaar nog? Hoe willen we verder samenwerken?

Zie het als een Team APK. Als het buiten stormt en de harde wind doet de deuren klapperen, dan is het fijn om weer eens met een onderzoekende blik in de spiegel te kijken: Wat vraagt de nieuwe situatie nou van ons en ons team en hoe gaan we daar handen en voeten aan geven?

 

Meer weten? Neem contact met ons op en we maken graag kennis met je.
We ontwikkelen voor elk teamvraagstuk een programma dat aansluit op de kenmerken en behoeften van jouw team en zo dicht mogelijk tegen jullie eigen werkprocessen aan zit. Bij de teambegeleiding zorgen we voor een goede balans tussen scherpte en fun. We houden het klein, praktisch en toepasbaar. Na afloop gaat iedereen met hernieuwde energie en vertrouwen, en als team hechter weer aan het werk.