Generatiemanagement

generatie management

Generatiemanagement

Generatiemanagement

Zo sluit je aan op de ontwikkelbehoeftes van elke generatie

 

Ontwikkeling is belangrijk om mensen happy en productief te houden. Maar wist je dat elke generatie zo zijn eigen behoeftes heeft? Baby Boomers steken anders in elkaar dan de generaties X, Y en Z. En ook die laatste drie verschillen duidelijk van elkaar. In dit blog zetten we de kenmerken van de verschillende generaties naast elkaar.

 

De loyale Baby Boomer: 58 tot 68 jaar

Deze generatie is idealistisch, ambitieus en heeft behoefte aan structuur. Een Baby Boomer wil graag stappen zetten in zijn eigen ontwikkeling. Hij is meestal hoger opgeleid, vitaal en wil vaak langer doorwerken na zijn pensioen.

Een vaardigheidstraining heeft bij deze doelgroep niet zo veel zin. Ze hebben het allemaal al eens voorbij zien komen. En ze willen wel leren, maar dan graag binnen het bedrijf. Baby Boomers willen namelijk duidelijkheid over hoe ze kunnen bijdragen aan het organisatiebelang. Dus een incompany leiderschapsprogramma waarin ook de directeur aan het woord is en waarin ze info krijgen over de koers van het bedrijf, dáár slaan deze mensen op aan.

 

De nuchtere generatie X: 42 tot 57 jaar

Deze generatie is zich bewust van de noodzaak tot samenwerken en heeft een groot gevoel voor verantwoordelijkheid. Ze zijn bescheiden en nuchter. Ze hebben weinig poeha en houden daar ook niet van. Ze kijken naar wat werkt, verdelen onderling de taken en zoeken naar balans. Ze hebben oog voor het proces. Oog hebben voor de ontwikkeling van een werknemer uit deze generatie, wordt door hem of haar zeer gewaardeerd.

 

De prestatiegerichte Millennials: 27 – 42 jaar

Generatie Y - ook wel de Millennials genoemd - is zelfverzekerd en hecht veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. Ze wil graag leren en presteren. Deze generatie wil ruimte krijgen om processen te verbeteren: ze efficiënter maken en versnellen. Ze is gewend aan snel besluiten nemen en wil graag snel resultaat zien. Millennials zijn individualistisch, maar ook sociaal.

Wat zij nodig hebben, is leren omgaan met kritiek, weerstand en stress, want daarvan raken ze nogal snel van de leg. Generatie Y is daarom erg gebaat bij vaardigheidstrainingen.

 

De creatieve generatie Z: tot 27 jaar

Deze generatie kijkt met een roze bril tegen het leven aan. Generatie Z heeft heel veel ideeën die ze wil realiseren, maar neemt daarbij vaak te grote stappen. Ze kijkt bij aanvang over mogelijke hobbels heen en is vervolgens oprecht verbaasd dat niet iedereen staat te trappelen om de ideeën uit te voeren.

Wat ontbreekt is een rugzak met ervaring en vaardigheden om de uitvoering tot een succes te maken, net als generatie Y. Omdat ze vaak ondoordacht, snel en creatief te werk gaat, botst dit nogal eens met oudere generaties. Maar met de juiste begeleiding kan de frisse blik van deze generatie veel verbetering met zich mee brengen.

Wat generatie Z nodig heeft? Oefenen, oefenen, oefenen. En tijdens het oefenen ervaren dat het helemaal niet erg is om een keer tegen het asfalt te smakken. Want het zijn snelle denkers, maar hebben nooit tegenslag gehad. Deze generatie is ook het meest overspannen. Met behulp van vaardigheidstrainingen maak je van deze generatie de goudmijntjes van je organisatie.

 

Dit willen ze allemaal

Het mooie is dat alle generaties, ondanks hun verschillen, allemaal open staan voor beweging, groei, vooruitgang. Elk mens vindt persoonlijke aandacht en ontwikkeling belangrijk. Alleen de manier waarop en de inhoud daarvan - waar leg je de accenten - verschilt. Daarom bieden we bij MH verschillende typen ontwikkelprogramma’s aan en passen we de inhoud aan op de generaties die voor ons staan.

 

Kom in actie. Jij bent de smaakmaker.