Stel, de deadline van een project wordt naar voren geschoven. Een van je beste medewerkers valt uit en laat een leegte achter die ingevuld moet worden. Of je krijgt vrij plotseling te maken met nieuwe regelgeving. Je weet nu al wat de reactie van je medewerkers zal zijn: ze wachten tot jij ze bij je roept om te vertellen hoe jullie met de nieuwe situatie omgaan.
Je zucht.
Je bent die afwachtende houding meer dan zat en wil dat ze uit zichzelf uit de startblokken komen. Dat ze zélf bedenken: dit betekent de verandering voor mij en ik denk dat we dit en/of dat moeten doen om het goed op te pakken.
Wat jij wilt, is eigenaarschap bij je medewerkers.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Benoemen dat je eigenaarschap wilt zien is namelijk niet genoeg. Kijk. Jouw behoefte aan meer eigenaarschap is hoogstwaarschijnlijk geboren uit frustratie. Uit gedachten als: Waarom komen ze zelf niet met een voorstel? Waarom blijft dat werk liggen? Waarom ben ik altijd weer degene die moet puinruimen? Maar een klimaat dat eigenaarschap aanwakkert, is niet gestoeld op frustratie, maar op motivatie en inspiratie.
Eigenaarschap stimuleer je vanuit vertrouwen.
Dat ontstaat wanneer je niet alleen taken delegeert, maar ook verantwoordelijkheden. Want zodra je dat doet, staan je medewerkers gelijk anders in de wedstrijd. Zie het zo: niemand hoeft gemotiveerd te worden om goed voor z’n kinderen te zorgen of dingen te regelen voor zijn huis. Op het moment dat iets ‘van hen’ is, raken ze intrinsiek gemotiveerd om ervoor te zorgen. Helemaal als die verantwoordelijkheid aansluit bij interesse en talent. Om de juiste verantwoordelijkheden over te dragen moet je dus wel weten wat de talenten van je teamleden zijn. Sluit daarbij aan en het gevoel van eigenaarschap bij je medewerkers begint te groeien.
Let op: iedereen heeft recht op z’n eigen problemen. Dus:
- Benoem dat je wilt dat ze naar je toekomen met oplossingen en niet met problemen.
- Vertrouw erop dat ze verder kijken dan hun neus lang is en dat ze hulp vragen als dat nodig is.
- Schiet niet gelijk in de oplossingsmodus als ze bij je komen met een vraag, want dan hou je de huidige status quo in stand.
- En tot slot: laat je verrassen door hun creatieve en inventieve oplossingen.
Geen idee hoe je dat aanpakt?
Volg een leiderschapstraining delegeren. Of stoom in één keer door naar de kern en schrijf je in voor de leiderschapstraining Eigenaarschap. Je ontdekt in die training onder andere met welke aanpak jouw medewerkers zich uit zichzelf verantwoordelijk voelen voor de beoogde resultaten. En hoe je ervoor zorgt dat je team en medewerkers niet alleen zelfstandiger en initiatiefrijker, maar ook flexibeler én pro-actiever zijn.
Succes!