Destination: the sky  

ambitieus

Destination: the sky  

Alle plannen voor komend jaar en ambities voor de komende vijf jaar staan netjes op papier. De zakelijke doelstellingen zijn geprioriteerd en de verdeling van het budget om je plannen uit te voeren is zorgvuldig uitgemeten door je financiële man. Heb je er ook aan gedacht je plannen te koppelen aan Samenwerking (ja, mét een hoofdletter) en Communicatie (óók met een hoofdletter)? Want plannen maken is één ding, het moet ook lekker lopen met mekaar. Je moet het namelijk samen voor elkaar boksen en dat gaat meestal – ondanks alle goeie wil – niet vanzelf.

Sommige MT's zijn bijvoorbeeld razend ambitieus. 

Niks mis mee, zou je denken. Ze maken lange dagen en klappen op zondag energiek de laptop open om alvast een begin te maken met de nieuwe week. Niemand die dat van hen vraagt, dat leggen ze zichzelf op. En behalve het thuisfront is er ook niemand die hierover z’n wenkbrauwen optrekt. Ondertussen jagen ze zichzelf en elkaar bijna over de kling. Te veel ambitie werkt uiteindelijk tegen je.

Vorige week vertelde een MT-lid: ‘Eigenlijk gaan heel veel dingen goed, maar man, man man, die vergaderingen van ons gaan alle kanten op. Ze lopen altijd uit en tegelijkertijd hebben we op de een of andere manier nooit tijd genoeg om de projecten waar we echt mee worstelen te bespreken. Dingen zijn niet bar en boos, maar we nemen af en toe de verkeerde afslag. Hoe lossen we dat op?’

Wat dan helpt, is een Team-APK

Een Team-APK houdt in dat je een paar keer per jaar met je team de koppen bij elkaar steekt, samen met een externe partij zoals wij. Iemand die jullie vragen stelt om bewustwording te creëren en die jullie praktische handvatten geeft in hoe je effectiever kunt functioneren als een team. Vergelijk het met de APK voor je auto. Tijdens een Team-APK-sessie vullen we olie bij, checken we de hoeveelheid brandstof en de staat van de remschijven en noteren we de kilometerstand.
Tijdens de eerste sessie wordt duidelijk: waar hebben we elkaar nodig en hoe gaan we dat organiseren. Halverwege het jaar volgt een tussenevaluatie: wat ging goed, wat moet beter en hoe regelen we dat. Aan het eind volgt een totaalevaluatie en blikken we vooruit. Na zo’n APK van een dag(deel) ga je als team sneller omdat je efficiënter werkt, en kom je verder omdat je geen energie meer verspilt. En dan is de sky the limit.

Benieuwd naar de details van een Team-APK of wil je meer praktijkverhalen horen? Neem contact met ons op, dan plannen we graag een verkennend gesprek.