20 feb 2023

Delegeren!? Daar heb ik geen tijd voor...

Werknemers weten dat er in hen geïnvesteerd wordt. Dat doet wat met een mens.

Herken je dit?

Je hebt als leidinggevende te veel op je bordje liggen, alleen heb je geen goede medewerkers aan wie je kan delegeren. Ze leveren niet dezelfde kwaliteit die jij kan leveren, of het duurt toch te lang om het uit te leggen, dan kun je het net zo goed zelf wel even snel doen.

Er zijn verschillende fouten die je als leidinggevende kan maken bij het delegeren van taken, waaronder:

    1. Onvoldoende duidelijkheid: Als de leidinggevende niet goed duidelijk maakt wat er van zijn medewerker wordt verwacht of de verantwoordelijkheden niet goed definieert, kan dit leiden tot miscommunicatie en frustratie.
    2. Verkeerde keuze van persoon: Als de leidinggevende niet de juiste persoon kiest voor de taak op basis van zijn of haar vaardigheden, capaciteiten of beschikbare tijd, kan dit leiden tot suboptimale resultaten en onnodige stress.
    3. Onvoldoende middelen: Als de leidinggevende niet de nodige middelen, tijd en ondersteuning biedt aan zijn medewerker aan wie hij de taak heeft gedelegeerd, kan dit leiden tot een gebrek aan motivatie en zelfvertrouwen.
    4. Micromanagement: Als de leidinggevende te veel controle uitoefent of te vaak controleert, kan dit leiden tot frustratie en een gebrek aan vertrouwen bij de medewerker aan wie de taak is gedelegeerd.
    5. Geen feedback: Als de leidinggevende geen feedback geeft of geen regelmatige communicatie onderhoudt over de voortgang van de gedelegeerde taak, kan dit leiden tot een gebrek aan helderheid over de prestaties en verwachtingen.

En wat zijn de 3 belangrijkste tips voor delegeren?

  1. Het kiezen van de juiste medewerker: Kies op basis van zijn of haar vaardigheden, ervaring en interesse de juiste medewerker voor de taak. Dit zorgt ervoor dat de werkzaamheden effectief en efficiënt worden uitgevoerd en dat de medewerker zich gemotiveerd voelt om het werk uit te voeren.
  2. Zorg voor duidelijke communicatie en stel heldere verwachtingen over de te verrichten werkzaamheden, het doel hiervan en de deadline. Dit betekent ook het aanreiken van de eventueel benodigde middelen en het bieden van ondersteuning.
  3. Geef regelmatig feedback en steun aan de medewerker die de taak uitvoert, ook om bij te dragen aan zijn of haar ontwikkeling en groei. Zorg ervoor dat er open communicatielijnen zijn en wees beschikbaar voor het beantwoorden van vragen en voor het oplossen van eventuele problemen. Dit vergroot niet alleen het succes van het resultaat van de werkzaamheden, maar versterkt ook de relatie tussen de leidinggevende en de betreffende medewerker.

Kortom: delegeren is de sleutel tot effectief leiderschap.

Het vertrouwen in je team om taken uit te laten voeren geeft ruimte voor groei en ontwikkeling!

Meer weten?

Mocht je meer willen weten over onze training Delegeren, klik dan hier. We vertellen je er ook graag nog meer over. En elke training die we aanbieden organiseren we op maat, passend bij jouw bedrijf of organisatie.

Check onze website, mail of bel en durf ook het verschil te maken tussen vandaag en morgen.