Delegeren is niks voor mij. Toch?

Delegeren is niks voor mij toch

Delegeren is niks voor mij. Toch?

Jij hebt alles stevig im Griff.
Al was het maar omdat je de belangrijkste taken in je bedrijf gewoon zelf doet. Het delegeren van taken blijft beperkt tot dingen die je zoon van 13 ook kan of waarbij het geen drama’s oplevert als het misgaat. Want bij de écht belangrijke taken, moet het wel goed gaan. Op jouw manier dus. Of misschien heb je wel helemaal niemand om ze aan te delegeren. En ja, je hebt nu al wel té lang té veel op je bordje liggen, maar delegeren heeft jou nog nooit echt wat opgeleverd. De kwaliteit van het werk was niet dezelfde kwaliteit als die jij levert, de uitvoering duurde veel te lang of de medewerker kwam zo vaak terug met vragen, dat je alsnog bijna alles zelf moest doen en controleren. Duidelijk verhaal toch?

Grappig genoeg zijn de meest fanatieke tegenstanders van delegeren ineens “héél goed” in delegeren als ze er niet meer onderuit kunnen; als het water ze aan de lippen staat en ze de hoeveelheid werk niet meer kunnen overzien. Kortom: als het te laat is.

Kijk, een aantal dingen delegeer je niet: de visie van je bedrijf vaststellen, dat moet je zelf doen. Langetermijndoelstellingen formuleren ook. Maar de rest?

 

Gun het je collega’s, je personeel.

Dat is niet een kwestie van werk over de schutting gooien. Dat doe je stap voor stap.

  1. Zoek eerst eens uit welke belemmeringen je bij jezelf moet wegnemen zodat je ontspannen kunt delegeren.
  2. Denk eens na over welk talent je aan boord hebt. Waarom heb je hem/haar/hen eigenlijk aangenomen? Welke taken die jij tot dusver uitvoerde, zouden daarbij passen? En van daaruit ga je verder.
  3. Richt je niet op het delegeren van taken, maar van verantwoordelijkheden.
  4. Stimuleer eigenaarschap bij je medewerkers zodat ze ruimte voelen om te groeien. Hun betrokkenheid en commitment zal enorm toenemen.

 

Dus nu aan jou de vraag: heb jij ook chronisch slaaptekort, een overload aan stress of hartritmestoornissen nodig om te leren delegeren? Of pak je nu eindelijk de koe bij de horens en ga je het doen?

Eén tip bij dat doen: doe jezelf een groot plezier en volg een training. Want dat delegeren makkelijk is, hoor je ons niet zeggen. Wij geloven bovendien niet dat je nieuwe vaardigheden aanleert door alleen het lezen van een boek. Bij onze training Delegeren draait het daarom om doen. Om ontdekken, ervaren en aanscherpen.